måndag 24 september 2007

screentryck och måleri

Nu är det full fart på tryckeriet. De flesta har kommit igång med screenuppgiften.






...och Hannas målning börjar ta sig

onsdag 19 september 2007

ja just det... Deep Purple-affischen

The Second Time hade en omröstning om vilken affisch de tyckte var bäst och där vann Anthonys förslag. Nu visade det sig att de ändå inte kommer att använda sig av den affischen pga upphovsrätt. Antagligen skulle det inte hända något eftersom det är en såpass lokal företeelse med det är dumt att chansa. Anthonys förslag är alltför likt ett av Deep Purples skivomslag.

Form i ettan



Ettorna fick prova på lera för första gången hos mej. Uppgiften var att göra en relief av något slag. Föreställande eller helt abstrakt spelade ingen roll. Att få lergodsleran att bete sig som man vill är inte alltid så lätt. Kommer det att hålla när det torkar?
En annan sak som en del hann med att påbörja var att med hjälp av gipsformar få till ett klot. När klotet blir läderhårt ska de på olika sätt jobba med klotets yta.

Intro "Den stora målningen"


Parallellt med skulpturuppgiften kommer tvåorna att arbeta med "Den stora målningen" där slutresultatet ska vara en acrylmålning i formatet 110x110 cm. Som inledning till uppgiften har de denna veckan tecknat av ett stilleben först med kol, sen med flytande tusch. I den sistnämnda skulle de koncentrera sig på mellanrumsformer.
Skulpturuppgiften tuffar på rätt bra. Det verkar finnas många intressanta idéer på gång.

fredag 14 september 2007

Affisch Deep Purple

Man undrar lite hur det gick. I tvåan hade vi en uppgift som gick ut på att göra en affisch till en konsert med The Second Time (ett band med i princip storbandssättning) som ska göra två konserter med Deep Purple-låtar. Förslagen är inlämnade och bandet har valt vilken affisch de vill ha....... men...copyright, ett helt okänt begrepp för mig, spökar i kulisserna. Tja, jag förstår, bandet tar sig en ny funderare över helgen på vilken affisch de vill ha. Kanske blir det en blandning av några förslag som utses. Eleverna har i vilket fall som helst gjort ett bra jobb.
Så fort det hela är avgjort kommer jag att publicera förslaget här.

Mer bilder


Fredrica "öppnar" en exponerad screenduk

Vi exponerar den behandlade screenramen med uv-ljus i ca 5 minuter. Sen är det bara att spola av med vanligt vatten. De områden på duken som inte fått uv-ljus på sig friläggs. Fotoemulsionen på ramen härdas och går inte att skölja bort på de områden den utsatts för uv-ljus.


Elin snickrar ihop "masonitlådan"

Lite pyssel är det allt att förbereda underlaget. Själv föredrar jag att måla på masonit framför duk. Dessutom är det mycket billigare. Ofta kan man få spillbitar gratis på brädgårdar.

Vad håller treorna på med egentligen?

Jo, en hel del. På "Kultur dag och natt" (eller är det natt och dag?) ska treorna ha utställning på Ungdomens hus. Därför blev det lite fart på arbetet med att göra klart de stora kvadratiska målningarna som påbörjades i tvåan. De får tid på sig att göra klart både på Mariannes och mina lektioner.

Samling kring Rebeckas målning

Den andra aktuella uppgiften är en som handlar om minne och tid. Uppgiften har en del fasta ramar. Formatet är samma för alla, underlaget är masonit och det ska ingå både screentryck och måleri i verket. Collage mm är också helt ok. Uppgiften är en utveckling av något jag gjorde med förra årets treor. Arbetet innefattar digital bildhantering. Ett original i form av en rastrerad utskrift till screentrycket ska tas fram.



Clara och Linnea med screenoriginal på oh-film

onsdag 12 september 2007

Undervisningsfri

Onsdagar är undervisningsfri. Har ändå varit på Rosenfredsskolan sedan kvart i 8 med en "att göra-lista" i bakfickan. Nu är klockan 14.10 och jag har fortfarande några punkter kvar trots att jag inte tagit någon ordentlig lunchrast, fast det känns rätt bra att ha kunnat förbereda EOS-kursen som börjar nästa vecka. Jag har också preparerat screenramar som treorna ska använda i morgon.

Bilderna: Screenramar på tork i sal med havsutsikt. Gipscylindrar som ES1b ska göra rullsigill av i EOS-kursen.

tisdag 4 september 2007

Affisch fortsättning och ny form-uppgift

Det börjar ta sig med affischerna! Jag tror att vi ska kunna bli klara med några förslag till nästa vecka.
Jag har introducerat en ny uppgift i form:
En skulptur, eleverna får välja mellan två teman.
  • Rörelse
  • Platsen (verket ska höra ihop med en bestämd plats i Varbergs kommun)

Eleverna ska arbeta fram en idé och några skisser. Därefter ska vi resonera oss fram till vilken teknik som passar.
Uppgiften ska bland annat presenteras som ett fotomontage. Skulpturen skall stå på en bestämd plats i kommunen. I fotomontaget kan man arbeta med skalan på ett kreativt sätt. En avfotograferad skulpturodell ska exempelvis kunna upplevas som om den vore fyra meter hög och stå på torget eller i rondellen i Tvååker. Jag kommer (som omväxling) att sätta ihop en skriftlig instruktion med exempelbilder som jag lämnar ut till eleverna.


måndag 3 september 2007

Akvarell åk 1

Eleverna fick bygga en enkel bild med silkespapper som de rev för hand, inga saxar.
När de gjort sin bild skulle de måla av den med akvarellfärg. Syftet var att se hur man kan bygga upp nyanser med transparenta lager. Vi påbörjade en ny uppgift också. Eleverna ska göra en liten akvarell som föreställer något de ser från fönstren i bildsalen på våning tre.




De flesta har nu fixat någon form av digital loggbok.
Jag har skapat en sida med länkar till elevernas bloggar, bilddagböcker mm här
(http://ignorantart.se/nves07.html)